Genveje

Guldborgsund Kommune

Indhold

Galathea

Planstrategisk Galathea-ekspedition gav enigt udspil til kurs for Guldborgsund Kommune.

Planstrategi og kommuneplan.
Ord, der lugter en anelse støvet og måske en lille smule kedeligt.
Men en plan for kommunens udvikling skal der jo til, og Guldborgsund har rystet støvet af og gjort det lidt anderledes end normalt. 

Byrådet har været på et tredages togt med galeasen "Haabet" fra havn til havn i den nye kommune; en planstrategisk Galathea-ekspedition med besøg i seks havnebyer og indspark fra borgerne undervejs. 
Nogen turist-tur var der ikke tale om. Råt vejr betød, at tredjedagens besøg i Gedser og Nysted blev nødt til at foregå i en bus, fordi en vind på over 20 sekundmeter gjorde det uforsvarligt at sejle ud. Også på turens anden dag blev byrådets evne til at tackle udfordringer sat på prøve af vindstød på op til 17 sekundmeter og vand på gulvet i messen.

Men trods det ublide vejr nåede politikerne i havn og i mål med både humøret og enigheden intakt:
Guldborgsunds politikere har nu et enigt udspil til, hvordan de mener, kursen skal være for kommunen. Det går i korte træk ud på en "arbejdsdeling", så de forskellige områders styrker og muligheder udnyttes bedst muligt:

  • Den tunge erhvervsmæssige udvikling skal målrettet ske ved Sakskøbing og Nørre Alslev, hvor motorvejen ligger.
  • Turismen skal udvikles på Øst- og Sydfalster samt på Nysted-kanten, hvor natur og oplevelsestilbud lokker og kan videreudvikles.
  • Kultur og uddannelse skal fortsat styrkes i kommunens store hovedby og naturlige geografiske centrum, Nykøbing.

De politiske udvalg og byrådet skal nu finpudse udspillet, og efter sommerferien kommer planstrategien for Guldborgsund til høring blandt borgerne.

Guldborgsunds måde at gribe planstrategien an på er udvalgt som eksempelprojekt af Plan09, der er et partnerskab mellem Miljøministeriet og Realdania. Mere end hver tredje kommune i Danmark søgte sidste år om at blive udvalgt som eksempel-projekt, og Guldborgsund var én af de fem udvalgte.